ယိုးဒယား သေဘၤာသီးေထာင္လုပ္စားရေအာင္
----------------------------------------------------
ထိုင္း အစား အစာ နာမည္ ၾကီး ယိုးဒယား သေဘၤာသီး ေထာင္ း
(som tum) လုပ္စား ျခင္သူမ်ား အတြက္ပါ။
လိုအပ္ေသာပစၥည္း မ်ား ။
----------------------------------
၁ ။ သေဘၤာ သီး ျခစ္ျပီး သား တစ္ပုဂံ
၂။ သံပုရာသီး တစ္လံုး ။
၃။ ခရမ္း ခ်ဥ္ သီး ၂ လံုး
၃။ ပဲေတာင္ ့ရွည္ ၂ ေတာင္ ့
၄။ၾကက္သြန္ျဖဴ ( အနည္း ငယ္ )
၅။ ပုဇြန္ေျခာက္ (အနည္းငယ္ )
၆။မက်ည္း ေဖ်ာ္ရည္ အနည္းငယ္။
၇။ျငဳပ္သီး (ငရုတ္သီး ) အနည္းငယ္ (ခ်ိန္ဆထည္ ့ပါ ။ )
၈။ ပုဇြန္ငံျပာရည္ ။
၉။ ဂဏန္း ငါး ပိ အနည္းငယ္ မရိွပါက ( ငါးပိ ရိုးရိုး ၾကိဳ ျပီး ထည္ ့ပါ )
၉။ ဟင္းခ်ိဴ မွဳ န့္ နွင္ ့ထန္းလ်က္ အနည္း ငယ္ တို ့ျဖစ္ ပါသည္။
ငရုတ္ဆံု သန္ ့သန္ ့ထဲ သို ့ ငရုတ္သီး အနည္း ငယ္ ထည္ ့ျပီး
ေထာင္း ပါ မယ္ ။ (၄ ) စိတ္ကြဲ ရံု အတန္ ငယ္ ေထာင္း ျပီး သည္ နွင္
့ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည္ ့ပါ မည္။ပဲသီး ထည္ ့ပါ မယ္ ။
သေဘၤာ သီး ျခစ္ ျပီး သား ထည္ ့ပါ မယ္။ ခရမ္းခ်ည္ သီး လွီ းထည္ ့ပါ မယ္။
ထန္းလ်က္ အနည္းငယ္ ထည္ ့ပါမယ္။
( မွတ္ခ်က္ - အခ်ိဴ မၾကိဳက္သူမ်ား မထည္ ့လို ့ရပါတယ္။)
မန္က်ည္းရည္ ဟင္းခတ္ ဇြန္း နွစ္စြမ္း ထည္ ့ပါ မယ္။ငံျပာ ရည္ တစ္ဇြန္း
အခ်ိဴ မွဳ န္ ့အနည္း ငါးပိ တစ္ဇြန္း နွင္ ့ပုဇြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္ တို ့ကို
အခ်ိဴးက် ေပါင္း စပ္ ျပီး သံပုရာသီးလွီးထည္ ့ကာအနည္းငယ္ ေထာင္း
လိုက္ပါက ယိုးဒယား သေဘၤာ သီးေထာင္း လို ့ျပီးပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ( ေၾကညက္ေအာင္ မေထာင္းရပါ။ )အရသာ ကိုမိမိစိတ္ၾကိဳက္
ျပင္ဆင္ သံုး ေဆာင္ နုိင္ ပါသည္။ ယိုးဒယား သေဘၤာသီးေထာင္းမူရင္း
-------------------------------------
အရသာမွာအခ်ဥ္ ဓါတ္နွင္ ့ ငါး ပိအခိ်ဴ း က် ေပါင္းစပ္ကာ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာ
----------------------------------------------------------------------------------
ပင္ျဖစ္ပါသည္။
----------------
တြဲဘက္စားသံုးရန္ သင့္ေသာ အစားအစာမ်ား မွာ-
-------------------------------------------------------
(၁) မုန္ ့ဟင္းခါးဖတ္ (၂ ) ၾကက္ကင္ (၃) အသီးအရြက္အမ်ိဴ းမ်ိဴး
ဥပမာ - လတ္ဆတ္ေသာ ေဂၚဖီ ။ ကန္စြန္းရိုးနီအညြန္ ့ ပဲသီး စသည္ျဖင္ ့တြဲ
ဘက္ သံုး ေဆာင္ နုိင္ ပါသည္။
-----------------------------------------------------------------------------
ဘန္ေကာက္လမ္းညြန္မွတင္ဆက္ပါသည္။
lae loon
ယိုးဒယား သင်္ဘောသီးထောင်လုပ်စားရအောင်
----------------------------------------------------
ထိုင်း အစား အစာ နာမည် ကြီး ယိုးဒယား သင်္ဘောသီး ထောင် း(som tum
) လုပ်စား ခြင်သူများ အတွက်ပါ။
လိုအပ်သောပစ္စည်း များ ။
----------------------------------
၁ ။ သင်္ဘော သီး ခြစ်ပြီး သား တစ်ပုဂံ
၂။ သံပုရာသီး တစ်လုံး ။
၃။ ခရမ်း ချဉ် သီး ၂ လုံး
၃။ ပဲတောင့်ရှည် ၂ တောင့်
၄။ကြက်သွန်ဖြူ ( အနည်း ငယ် )
၅။ ပုဇွန်ခြောက် (အနည်းငယ် )
၆။မကျည်း ဖျော်ရည် အနည်းငယ်။
၇။ငြုပ်သီး (ငရုတ်သီး ) အနည်းငယ် (ချိန်ဆထည့်ပါ ။ )
၈။ ပုဇွန်ငံပြာရည် ။
၉။ ဂဏန်း ငါး ပိ အနည်းငယ် မရှိပါက ( ငါးပိ ရိုးရိုး ကြို ပြီး ထည့်ပါ )
၉။ ဟင်းချိူ မှု န့် နှင့်ထန်းလျက် အနည်း ငယ် တို့ဖြစ် ပါသည်။
ငရုတ်ဆုံ သန့်သန့်ထဲ သို့ ငရုတ်သီး အနည်း ငယ် ထည့်ပြီး
ထောင်း ပါ မယ် ။ (၄ ) စိတ်ကွဲ ရုံ အတန် ငယ် ထောင်း ပြီး သည် နှင်
့ကြက်သွန်ဖြူ ထည့်ပါ မည်။ပဲသီး ထည့်ပါ မယ် ။
သင်္ဘော သီး ခြစ် ပြီး သား ထည့်ပါ မယ်။ ခရမ်းချည် သီး လှီ းထည့်ပါ မယ်။
ထန်းလျက် အနည်းငယ် ထည့်ပါမယ်။
( မှတ်ချက် - အချိူ မကြိုက်သူများ မထည့်လို့ရပါတယ်။)
မန်ကျည်းရည် ဟင်းခတ် ဇွန်း နှစ်စွမ်း ထည့်ပါ မယ်။ငံပြာ ရည် တစ်ဇွန်း
အချိူ မှု န့်အနည်း ငါးပိ တစ်ဇွန်း နှင့်ပုဇွန်ခြောက် အနည်းငယ် တို့ကို
အချိူးကျ ပေါင်း စပ် ပြီး သံပုရာသီးလှီးထည့်ကာအနည်းငယ် ထောင်း
လိုက်ပါက ယိုးဒယား သင်္ဘော သီးထောင်း လို့ပြီးပါပြီ။
မှတ်ချက် ( ကြေညက်အောင် မထောင်းရပါ။ )အရသာ ကိုမိမိစိတ်ကြိုက်
ပြင်ဆင် သုံး ဆောင် နိုင် ပါသည်။ ယိုးဒယား သင်္ဘောသီးထောင်းမူရင်း
-------------------------------------
အရသာမှာအချဉ် ဓါတ်နှင့် ငါး ပိအချိူ း ကျ ပေါင်းစပ်ကာ ချဉ်ငံစပ်အရသာ
----------------------------------------------------------------------------------
ပင်ဖြစ်ပါသည်။
----------------
တွဲဘက်စားသုံးရန် သင့်သော အစားအစာများ မှာ-
-------------------------------------------------------
(၁) မုန့်ဟင်းခါးဖတ် (၂ ) ကြက်ကင် (၃) အသီးအရွက်အမျိူ းမျိူး
ဥပမာ - လတ်ဆတ်သော ဂေါ်ဖီ ။ ကန်စွန်းရိုးနီအညွန့် ပဲသီး စသည်ဖြင့်တွဲ
ဘက် သုံး ဆောင် နိုင် ပါသည်။
-----------------------------------------------------------------------------
ဘန်ကောက်လမ်းညွန်မှတင်ဆက်ပါသည်။
lae loon
----------------------------------
၁ ။ သေဘၤာ သီး ျခစ္ျပီး သား တစ္ပုဂံ
၂။ သံပုရာသီး တစ္လံုး ။
၃။ ခရမ္း ခ်ဥ္ သီး ၂ လံုး
၃။ ပဲေတာင္ ့ရွည္ ၂ ေတာင္ ့
၄။ၾကက္သြန္ျဖဴ ( အနည္း ငယ္ )
၅။ ပုဇြန္ေျခာက္ (အနည္းငယ္ )
၆။မက်ည္း ေဖ်ာ္ရည္ အနည္းငယ္။
၇။ျငဳပ္သီး (ငရုတ္သီး ) အနည္းငယ္ (ခ်ိန္ဆထည္ ့ပါ ။ )
၈။ ပုဇြန္ငံျပာရည္ ။
၉။ ဂဏန္း ငါး ပိ အနည္းငယ္ မရိွပါက ( ငါးပိ ရိုးရိုး ၾကိဳ ျပီး ထည္ ့ပါ )
၉။ ဟင္းခ်ိဴ မွဳ န့္ နွင္ ့ထန္းလ်က္ အနည္း ငယ္ တို ့ျဖစ္ ပါသည္။
ငရုတ္ဆံု သန္ ့သန္ ့ထဲ သို ့ ငရုတ္သီး အနည္း ငယ္ ထည္ ့ျပီး
ေထာင္း ပါ မယ္ ။ (၄ ) စိတ္ကြဲ ရံု အတန္ ငယ္ ေထာင္း ျပီး သည္ နွင္
့ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည္ ့ပါ မည္။ပဲသီး ထည္ ့ပါ မယ္ ။
သေဘၤာ သီး ျခစ္ ျပီး သား ထည္ ့ပါ မယ္။ ခရမ္းခ်ည္ သီး လွီ းထည္ ့ပါ မယ္။
ထန္းလ်က္ အနည္းငယ္ ထည္ ့ပါမယ္။
( မွတ္ခ်က္ - အခ်ိဴ မၾကိဳက္သူမ်ား မထည္ ့လို ့ရပါတယ္။)
မန္က်ည္းရည္ ဟင္းခတ္ ဇြန္း နွစ္စြမ္း ထည္ ့ပါ မယ္။ငံျပာ ရည္ တစ္ဇြန္း
အခ်ိဴ မွဳ န္ ့အနည္း ငါးပိ တစ္ဇြန္း နွင္ ့ပုဇြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္ တို ့ကို
အခ်ိဴးက် ေပါင္း စပ္ ျပီး သံပုရာသီးလွီးထည္ ့ကာအနည္းငယ္ ေထာင္း
လိုက္ပါက ယိုးဒယား သေဘၤာ သီးေထာင္း လို ့ျပီးပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ( ေၾကညက္ေအာင္ မေထာင္းရပါ။ )အရသာ ကိုမိမိစိတ္ၾကိဳက္
ျပင္ဆင္ သံုး ေဆာင္ နုိင္ ပါသည္။ ယိုးဒယား သေဘၤာသီးေထာင္းမူရင္း
-------------------------------------
အရသာမွာအခ်ဥ္ ဓါတ္နွင္ ့ ငါး ပိအခိ်ဴ း က် ေပါင္းစပ္ကာ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာ
----------------------------------------------------------------------------------
ပင္ျဖစ္ပါသည္။
----------------
တြဲဘက္စားသံုးရန္ သင့္ေသာ အစားအစာမ်ား မွာ-
-------------------------------------------------------
(၁) မုန္ ့ဟင္းခါးဖတ္ (၂ ) ၾကက္ကင္ (၃) အသီးအရြက္အမ်ိဴ းမ်ိဴး
ဥပမာ - လတ္ဆတ္ေသာ ေဂၚဖီ ။ ကန္စြန္းရိုးနီအညြန္ ့ ပဲသီး စသည္ျဖင္ ့တြဲ
ဘက္ သံုး ေဆာင္ နုိင္ ပါသည္။
-----------------------------------------------------------------------------
ဘန္ေကာက္လမ္းညြန္မွတင္ဆက္ပါသည္။
lae loon
ယိုးဒယား သင်္ဘောသီးထောင်လုပ်စားရအောင်
----------------------------------------------------
ထိုင်း အစား အစာ နာမည် ကြီး ယိုးဒယား သင်္ဘောသီး ထောင် း(som tum
) လုပ်စား ခြင်သူများ အတွက်ပါ။
လိုအပ်သောပစ္စည်း များ ။
----------------------------------
၁ ။ သင်္ဘော သီး ခြစ်ပြီး သား တစ်ပုဂံ
၂။ သံပုရာသီး တစ်လုံး ။
၃။ ခရမ်း ချဉ် သီး ၂ လုံး
၃။ ပဲတောင့်ရှည် ၂ တောင့်
၄။ကြက်သွန်ဖြူ ( အနည်း ငယ် )
၅။ ပုဇွန်ခြောက် (အနည်းငယ် )
၆။မကျည်း ဖျော်ရည် အနည်းငယ်။
၇။ငြုပ်သီး (ငရုတ်သီး ) အနည်းငယ် (ချိန်ဆထည့်ပါ ။ )
၈။ ပုဇွန်ငံပြာရည် ။
၉။ ဂဏန်း ငါး ပိ အနည်းငယ် မရှိပါက ( ငါးပိ ရိုးရိုး ကြို ပြီး ထည့်ပါ )
၉။ ဟင်းချိူ မှု န့် နှင့်ထန်းလျက် အနည်း ငယ် တို့ဖြစ် ပါသည်။
ငရုတ်ဆုံ သန့်သန့်ထဲ သို့ ငရုတ်သီး အနည်း ငယ် ထည့်ပြီး
ထောင်း ပါ မယ် ။ (၄ ) စိတ်ကွဲ ရုံ အတန် ငယ် ထောင်း ပြီး သည် နှင်
့ကြက်သွန်ဖြူ ထည့်ပါ မည်။ပဲသီး ထည့်ပါ မယ် ။
သင်္ဘော သီး ခြစ် ပြီး သား ထည့်ပါ မယ်။ ခရမ်းချည် သီး လှီ းထည့်ပါ မယ်။
ထန်းလျက် အနည်းငယ် ထည့်ပါမယ်။
( မှတ်ချက် - အချိူ မကြိုက်သူများ မထည့်လို့ရပါတယ်။)
မန်ကျည်းရည် ဟင်းခတ် ဇွန်း နှစ်စွမ်း ထည့်ပါ မယ်။ငံပြာ ရည် တစ်ဇွန်း
အချိူ မှု န့်အနည်း ငါးပိ တစ်ဇွန်း နှင့်ပုဇွန်ခြောက် အနည်းငယ် တို့ကို
အချိူးကျ ပေါင်း စပ် ပြီး သံပုရာသီးလှီးထည့်ကာအနည်းငယ် ထောင်း
လိုက်ပါက ယိုးဒယား သင်္ဘော သီးထောင်း လို့ပြီးပါပြီ။
မှတ်ချက် ( ကြေညက်အောင် မထောင်းရပါ။ )အရသာ ကိုမိမိစိတ်ကြိုက်
ပြင်ဆင် သုံး ဆောင် နိုင် ပါသည်။ ယိုးဒယား သင်္ဘောသီးထောင်းမူရင်း
-------------------------------------
အရသာမှာအချဉ် ဓါတ်နှင့် ငါး ပိအချိူ း ကျ ပေါင်းစပ်ကာ ချဉ်ငံစပ်အရသာ
----------------------------------------------------------------------------------
ပင်ဖြစ်ပါသည်။
----------------
တွဲဘက်စားသုံးရန် သင့်သော အစားအစာများ မှာ-
-------------------------------------------------------
(၁) မုန့်ဟင်းခါးဖတ် (၂ ) ကြက်ကင် (၃) အသီးအရွက်အမျိူ းမျိူး
ဥပမာ - လတ်ဆတ်သော ဂေါ်ဖီ ။ ကန်စွန်းရိုးနီအညွန့် ပဲသီး စသည်ဖြင့်တွဲ
ဘက် သုံး ဆောင် နိုင် ပါသည်။
-----------------------------------------------------------------------------
ဘန်ကောက်လမ်းညွန်မှတင်ဆက်ပါသည်။
lae loon
0 comments:
Post a Comment