ယိုးဒယား ငါး ဆား မီး ကင္ လုပ္ နည္း

ယိုးဒယား ငါး ဆား မီး ကင္ လုပ္ နည္း
------------------------------------------
ဒီတစ္ ပါတ္ တင္ ျပ ေပး မွာ က ေတာ ့ ျမန္မာ လူ မ်ိဳး မ်ား နွင္ ့ သိပ္ မစိမ္း
သည္ ့ ငါး ဆား မီး ကင္ ပါေဖာင္ pla pao ปลาเผา ျပဳ လုပ္ နည္း ေလး
ပဲ ျဖစ္ ပါတယ္။ အေၾကး ခြံ ရိွ ျပီး အရိုး မမ်ားသည္ ့ မိမိ နွစ္ သက္ ရာ မည္
သည္ ့ငါး မ ဆို ျပဳ လုပ္ နိုင္ ပါတယ္။ က်ေနာ္ အနွစ္ သက္ ဆံုး က အရ သာ
အရိွ ဆံုး က ငါး ရံ ့ နွင္ ့ ဇလား ဘီး ယား တို ့ျဖစ္ ပါတယ္ ။
ငါး ဆား မီး ကင္ အတြက္ လို အပ္ သည္ ့ပစၥည္း မ်ား .....
( 1 ) မီးေသြး မီး ဖို တစ္ ခု
( 2 ) ဆား ၃၀ က်ပ္ သား
( 3 ) စပါး လင္ 5 ခု
( 4 ) ေရွာက္ ရြက္ အနည္း ငယ္ ၅ ရြက္
တို ့ျဖစ္ ပါသည္။ ပထမ ဦး စြာ ငါး ကို ေရ စင္ ၾကယ္ေ အာင္ ေဆး ေၾကာ ျပီး
ဝမ္းဗိုက္ ကို ဓါ း ထက္ ထက္ ျဖင္ ့အေန ေတာ္ ေဖာက္ ျပီး အညစ္ အေၾကး
မ်ား ကို သန္ ့စင္ ပါ။ အညစ္ အေၾကး မ်ား ကလီစာ မ်ား သန္ ့စင္ သြား ပါ က
ငါး ပါး စပ္ အတြင္း မွ စပါးလင္ နွင္ ့ေရွာက္ ရြက္ ကို ပံုမပ်က္ ေစ ပဲ ငါး
ဝမ္းဗို က္ ထဲ သို ့ထိုး ထည္ ့ေပး ရ ပါမည္။ ထို ့ေနာက္ ဆား မ်ား ကို ဝမ္း
ဗိုက္ အတြင္း သို ့မဝင္ေအာင္ သတိ ထား ျပီး သုတ္ လိမ္း ကာ မီးကင္
ရမည္။ မိမိ မီးေသြး ေပၚ မူတည္ ျပီး ခ်ိန္ဆ ရပါမည္။ ဆားမ်ား နီရဲ လာေသာ
အခါ ငါးၾကက္ ျပီ ျဖစ္ပါသည္။ပံုမွန္ အားျဖင္ ့ မိီးေအးေအး ျဖင္ ့ကင္ ပါက
မိနစ္ ၄၀ ခန္ ့ၾကာ ပါ သည္။ ( မွတ္ခ်က္ ) ငါး အေၾကး ခြံ မ်ား ကို မခြါ ရ ပါ
သေဘာ တရား မွာ ၄င္း အေၾကး ခြံ မ်ား မွ ဆား မ်ား ကို ငါး အသား ထဲ သို ့
မဝင္ ေစ ရန္ ကာ ကြယ္ ေပး ျခင္း ျဖစ္ ပါသည္။ ငါး ဆား မီး ကင္ နွင္ ့တြဲ
ဘက္ စား ဖို ့အတြက္ နန္းက်င္း nam jim น้ำจิ้ม ျပဳ လုပ္ နည္း ကို လည္း
တြဲ ဘက္ ျပီး ျပန္ လည္ မ်ွ ေဝ ေပး လုိက္ ပါတယ္။ မည္သည္ ့အကင္ အမ်ိဳး
မ်ိဳး နွင္ ့မဆို အရ သာ ရိွ ရိွ တြဲ ဘက္ စား သံုးနိုင္ ဖို ့အတြက္ ေအာက္ ပါ အ
တိုင္း တစ္ေသြ မတိမ္း လုပ္ ေဆာင္ ေပး ပါ။
( 1 ) သံပုရာသီး စားပြဲတင္ ဇြန္း ၆ ဇြန္း
( 2 ) ေရ စားပြဲ တင္ ဇြန္း ၃ ဇြန္း
( 3 ) ငံျပာရည္ စားပြဲ တင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
( 4 ) သၾကား စားပြဲ တင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
( 5 ) ဆား လဘၹက္ ရည္ ဇြန္း ဝက္
( 6 ) ၾကက္သြန္ ျဖဴ 15 မႊာ
( 7 ) ငျငဳပ္ သီး 15 ေတာင္ ့
ေဖာ္ ျပ ပါ အခ်ိဳး အစား မ်ား ကို ရရိွ လာေသာ အခါ ငျငဳပ္ သီး ၊ ၾက က္သြန္
ျဖဴ တို ့ကို ငရုတ္ ဆံု တြင္ ေၾက ညက္ေအာင္ ေထာင္း ျပီး ပန္း ကန္ သန္ ့
သန္ ့ထဲ သို ့ထည္ ့ကာ ေဖာ္ ျပ ပါ အခ်ိဳး အစား အတိုင္း အရ သာ ရိွ ရိွ သံုး
ေဆာင္ နုိင္ ေၾကာင္း ျပန္ လည္ မ်ွ ေဝ ေပး ပါသည္။ ( မွတ္ ခ်က္ )
အခ်ည္ ရည္ စပ္ နည္း မွာ က်ေနာ္ ကိုယ္ ပိုင္ စမ္းသပ္ တီ ထြင္ ထား ေသာ
အခ်ည္ ရည္ စပ္ နည္း ျဖစ္ ပါသည္။
ဘန္ေကာက္လမ္းညြန္-ကိုစိုင္း
Thai ph,0827952761 , 0814291178 ,
viber +66827952761
saithu102@gmail.com
http://www.bangkoktraveldirectory.info

 ယိုးဒယား ငါး ဆား မီး ကင် လုပ် နည်း
------------------------------------------

ဒီတစ် ပါတ် တင် ပြ ပေး မှာ က တော့ မြန်မာ လူ မျိုး များ နှင့် သိပ် မစိမ်း

သည့် ငါး ဆား မီး ကင် ပါဖောင် pla pao ปลาเผา ပြု လုပ် နည်း လေး

ပဲ ဖြစ် ပါတယ်။ အကြေး ခွံ ရှိ ပြီး အရိုး မများသည့် မိမိ နှစ် သက် ရာ မည်

သည့်ငါး မ ဆို ပြု လုပ် နိုင် ပါတယ်။ ကျနော် အနှစ် သက် ဆုံး က အရ သာ

အရှိ ဆုံး က ငါး ရံ့ နှင့် ဇလား ဘီး ယား တို့ဖြစ် ပါတယ် ။

ငါး ဆား မီး ကင် အတွက် လို အပ် သည့်ပစ္စည်း များ .....

( 1 ) မီးသွေး မီး ဖို တစ် ခု

( 2 ) ဆား ၃၀ ကျပ် သား

( 3 ) စပါး လင် 5 ခု

( 4 ) ရှောက် ရွက် အနည်း ငယ် ၅ ရွက်

တို့ဖြစ် ပါသည်။ ပထမ ဦး စွာ ငါး ကို ရေ စင် ကြယ်ေ အာင် ဆေး ကြော ပြီး

ဝမ်းဗိုက် ကို ဓါ း ထက် ထက် ဖြင့်အနေ တော် ဖောက် ပြီး အညစ် အကြေး

များ ကို သန့်စင် ပါ။ အညစ် အကြေး များ ကလီစာ များ သန့်စင် သွား ပါ က

ငါး ပါး စပ် အတွင်း မှ စပါးလင် နှင့်ရှောက် ရွက် ကို ပုံမပျက် စေ ပဲ ငါး

ဝမ်းဗို က် ထဲ သို့ထိုး ထည့်ပေး ရ ပါမည်။ ထို့နောက် ဆား များ ကို ဝမ်း

ဗိုက် အတွင်း သို့မဝင်အောင် သတိ ထား ပြီး သုတ် လိမ်း ကာ မီးကင်

ရမည်။ မိမိ မီးသွေး ပေါ် မူတည် ပြီး ချိန်ဆ ရပါမည်။ ဆားများ နီရဲ လာသော

အခါ ငါးကြက် ပြီ ဖြစ်ပါသည်။ပုံမှန် အားဖြင့် မီးအေးအေး ဖြင့်ကင် ပါက

မိနစ် ၄၀ ခန့်ကြာ ပါ သည်။ ( မှတ်ချက် ) ငါး အကြေး ခွံ များ ကို မခွါ ရ ပါ

သဘော တရား မှာ ၎င်း အကြေး ခွံ များ မှ ဆား များ ကို ငါး အသား ထဲ သို့

မဝင် စေ ရန် ကာ ကွယ် ပေး ခြင်း ဖြစ် ပါသည်။ ငါး ဆား မီး ကင် နှင့်တွဲ

ဘက် စား ဖို့အတွက် နန်းကျင်း nam jim น้ำจิ้ม ပြု လုပ် နည်း ကို လည်း

တွဲ ဘက် ပြီး ပြန် လည် မျှ ဝေ ပေး လိုက် ပါတယ်။ မည်သည့်အကင် အမျိုး

မျိုး နှင့်မဆို အရ သာ ရှိ ရှိ တွဲ ဘက် စား သုံးနိုင် ဖို့အတွက် အောက် ပါ အ

တိုင်း တစ်သွေ မတိမ်း လုပ် ဆောင် ပေး ပါ။

( 1 ) သံပုရာသီး စားပွဲတင် ဇွန်း ၆ ဇွန်း

( 2 ) ရေ စားပွဲ တင် ဇွန်း ၃ ဇွန်း

( 3 ) ငံပြာရည် စားပွဲ တင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း

( 4 ) သကြား စားပွဲ တင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

( 5 ) ဆား လဘ္ဖက် ရည် ဇွန်း ဝက်

( 6 ) ကြက်သွန် ဖြူ 15 မွှာ

( 7 ) ငငြုပ် သီး 15 တောင့်

ဖော် ပြ ပါ အချိုး အစား များ ကို ရရှိ လာသော အခါ ငငြုပ် သီး ၊ ကြ က်သွန်

ဖြူ တို့ကို ငရုတ် ဆုံ တွင် ကြေ ညက်အောင် ထောင်း ပြီး ပန်း ကန် သန့်

သန့်ထဲ သို့ထည့်ကာ ဖော် ပြ ပါ အချိုး အစား အတိုင်း အရ သာ ရှိ ရှိ သုံး

ဆောင် နိုင် ကြောင်း ပြန် လည် မျှ ဝေ ပေး ပါသည်။ ( မှတ် ချက် )

အချည် ရည် စပ် နည်း မှာ ကျနော် ကိုယ် ပိုင် စမ်းသပ် တီ ထွင် ထား သော

အချည် ရည် စပ် နည်း ဖြစ် ပါသည်။

ဘန်ကောက်လမ်းညွန်-ကိုစိုင်း

Thai ph,0827952761 , 0814291178 ,

viber +66827952761

saithu102@gmail.com

http://www.bangkoktraveldirectory.info

0 comments:

Post a Comment